Το φαινόμενο της «οξείδωσης»

26/10/2020

Οξείδωση είναι η φθορά και ο εκφυλισμός των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Λίγες απλές γνώσεις χημείας θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια οξυγόνου που φέρουν στην εξωτερική τους στοιβάδα ένα ασύζευκτο “μονήρες ηλεκτρόνιο”. Ως εκ τούτου είναι ασταθή, δηλαδή αντιδρούν πολύ εύκολα με τα γειτονικά μόρια “κλέβοντας” το ηλεκτρόνιο που τους λείπει προκειμένου να “ζευγαρώσουν” το δικό τους και να σταθεροποιηθούν. Έτσι όμως διαταράσσουν την ισορροπία της δομής των παρακείμενων μορίων τα οποία μετατρέπονται με τη σειρά τους σε ελεύθερες ρίζες. Μ’αυτόν τον τρόπο προκαλείται μια αλυσιδωτή επίθεση του ενός μορίου στο άλλο.

Αυτή η «κλοπή» ηλεκτρονίων ονομάζεται «οξείδωση».

To σώμα διαθέτει τους δικούς του φυσικούς μηχανισμούς άμυνας στις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών. Πρόκειται για μόρια που προσφέρουν στις ελεύθερες ρίζες το ηλεκτρόνιο που τους λείπει προτού αυτές πλήξουν τα μόρια των κυττάρων μας και προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς και τα όργανά μας. Όταν όμως αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ελεύθερων ριζών που απειλούν τα κύτταρά μας, τότε τα φυσικά αντιοξειδωτικά του οργανισμού αδυνατούν πλέον να τις εξουδετερώσουν και να αναχαιτίσουν τη φθοροποιό δράση τους.

Τότε είναι η στιγμή που το οπλοστάσιο του οργανισμού σου χρειάζεται ενισχύσεις και ευτυχώς τα καλλυντικά προϊόντα μπορούν να φανούν σύμμαχός σου στη μάχη με τις ελεύθερες ρίζες!

Δείτε επίσης

Ο τρόπος για να καταπολεμήσεις την φθορά του χρόνου είναι στα χέρια σου και είναι πιο εύκολος από ποτέ με τη νέα σειρά Luxious της La Biored
Καλοκαιρινός Διαγωνισμός La Biored
Διεθνής Διάκριση του Καθηγητή Παπαγεωργίου
Μήπως λούζεστε λάθος και τα μαλλιά σας υποφέρουν;
Πως το «οξειδωτικό στρες», καταστρέφει τον οργανισμό