Πως το «οξειδωτικό στρες», καταστρέφει τον οργανισμό

25/9/2020

Αν η αύξηση της παραγωγής ελευθέρων ριζών υπερβεί τις δυνατότητες του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού να τις εξουδετερώσει, τότε αυτές πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η επίδραση των ελευθέρων ριζών στα συστατικά του κυττάρου είναι καταστροφική. Προκαλούν υπεροξείδωση των λιπών και των πρωτεϊνών και άλλες βλάβες στη δομή και τη λειτουργία του κυττάρου.

Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα λιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης η οποία υπο φυσιολογικές συνθήκες εμποδίζει να εισχωρήσουν ξένα σώματα. Όταν όμως εξαιτίας της αλλοίωσής της από τις ελεύθερες ρίζες γίνει διαπερατή τότε το κύτταρο μένει απροστάτευτο. Τελικό αποτέλεσμα είναι η αποσύνθεση και ο θάνατος του κυττάρου. Κι όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί από την επίθεση των ελευθέρων ριζών,εφόσον θα μπορούσε το σώμα να αναγεννήσει νέα κύτταρα.

Το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνουν οι ελεύθερες ρίζες είναι όταν η βλάβη που προκαλούν φτάσει ως το γενετικό υλικό των κυττάρων επιφέροντας μη αναστρέψιμη τροποποίηση του DNA. Αν οι ελεύθερες ρίζες αλλοιώσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αντιγραφή των κυττάρων, τότε κατά τη διαίρεση του κυττάρου τα νέα κύτταρα δεν θα είναι πανομοιότυπα με τα αρχικά. Φανταστείτε τα σαν κακέκτυπά τους που οδηγούν στις εκφυλιστικές διεργασίες της βιολογικής γήρανσης. Κι ακόμη αν η αντιγραφή των κυττάρων δεν γίνει σωστά, τότε ανοίγει ο δρόμος της μεταλλαξιογένεσης και της καρκινογένεσης.

Δείτε επίσης

Ο τρόπος για να καταπολεμήσεις την φθορά του χρόνου είναι στα χέρια σου και είναι πιο εύκολος από ποτέ με τη νέα σειρά Luxious της La Biored
Καλοκαιρινός Διαγωνισμός La Biored
Διεθνής Διάκριση του Καθηγητή Παπαγεωργίου
Μήπως λούζεστε λάθος και τα μαλλιά σας υποφέρουν;
Το φαινόμενο της «οξείδωσης»